Kroon Vlees
Vorstelijk vlees van eigen bodem

01

De plek waar het begint

De boerderij, waar het allemaal begint. De dieren van onze boeren, uit de directe omgeving, hebben daar nog de rust en de ruimte. Hier gaat kwaliteit nog boven kwantiteit. Wij kunnen de reistijden kort houden; dit voorkomt onnodige stress en verhoogt de kwaliteit van het vlees.
02

Modern en duurzaam

In ons moderne slachtbedrijf, voorzien van optimale apparatuur, wordt de basis gelegd voor uw smakelijke stukje kwaliteitsvlees. Een team van geschoolde vleesbewerkers staat daarvoor garant. Het vlees wordt op ambachtelijke wijze geslacht en voldoet aan de strengste kwaliteitseisen. Zo kunnen wij onder één dak slachten, uitbenen, uitsnijden en vacuum verpakken en koelen. Een welhaast unieke service.
03

Aanvoer

Ons veetransport is gecertificeerd. Dit houdt in dat dierwaardig transport moet plaatsvinden. Ons voordeel is de zeer korte afstanden van de boer naar het slachthuis. Bij ontvangst worden de oormerken van de dieren opgenomen, hetgeen de leidraad vormt in het voedselveiligheidssysteem.
04

Kroon vleesprodukten

De enthousiaste vakman die net als wij top-kwaliteit hoog in z'n vaandel heeft staan. De slager kan vleesprodukten in de meest ruime zin van het woord betrekken van ons bedrijf. Het geeft de slager veel beleving omdat het ambachtelijke aspect van zijn vak weer tot zijn recht komt. Het klinkt zo gewoon, maar het is tegenwoordig een uitzonderlijke voorziening. Er is altijd wel een slager bij u in de buurt. Belt u ons gerust voor de juiste adressen.
05

Recepten

Leuke recepten met vlees, ongeacht of het lam, varkens of rundvlees betreft. Op de website www.vlees.nl vindt u alle informatie over vlees en recepten van vleesgerechten naar ieders smaak. Surf er eens heen en probeer de tips uit. Om je vingers bij af te likken zo lekker....

Maar ook de slager kan u uit eigen ervaring leuke recepten aan de hand doen. Vraag er eens naar als u een mooi stukje vers (Kroon)vlees bij ze koopt!

Kroon Vlees. Al meer dan 150 jaar een begrip

Sinds ‘mensenheugenis’ adverteert Kroon Vlees met de toevoeging 39 ‘sinds 1870’. Het is Theodorus Antonius (‘Theo’) Kroon die aan het begin staat van deze traditie. Volgens het Bevolkingsregister van 1870 is hij dat jaar ‘vleeschhouwers-knecht’ bij de familie Sluiter aan de Steentilstraat.

Wie door de binnenstad van Groningen loopt, kan op allerlei plekken panden vinden waar ooit Kroon-slagers aan het werk zijn geweest. Allen op de een of andere manier verwant aan de op zee omgekomen, negentiende-eeuwse kofschipkapitein Rembertus Kroon.

Op 30 april 1934 wordt de Fa. R.J. Kroon in het leven geroepen, met de broers Theo en Piet als vennoten. Aanvankelijk staat het bedrijf te boek als ‘rund-, kalfs- en varkens-slagerij annex fijne vleeschwaren’, maar al op 1 mei 1935 komt daar de ‘handel in geslachte kalveren’ bij, de specialiteit van Piet. Hier wordt de basis gelegd voor het latere slachthuis Kroon.

De toekomst van het gemeentelijk slachthuis is al onzeker vanaf het moment dat de verantwoordelijkheid voor de Fa. P.J. Kroon helemaal bij Rieks Kroon ligt. De sluiting is voor Rieks een grote teleurstelling. Hij staat voor de keus: ‘doorgaan met dit mooie vak of een ander beroep kiezen’. Rieks Kroon kiest voor doorgaan in de stad, maar dan wel in een nieuw gebouw niet ver van de veemarkthal aan de Sontweg

Sinds 2014 is slachterij Kroon Vlees in handen van Henk Luinge (1969), een chemisch ingenieur uit de stad Groningen. Luinge is afkomstig van de Grontmij, waar hij zich als Senior Process Engineer bezighield met kwaliteit en veiligheid bij bedrijven als de Gasunie. Een technische man, maar met boerenbloed en een voorliefde voor de Groninger Blaarkop. En met gevoel voor ondernemen, net als zijn vader die in het bankwezen en bij de afdeling grondaankoop van de Provincie Groningen zat.

De 'Kroon' op 't werk

Onze dienstverlening, de 'Kroon' op het werk. Naast het leveren van kwaliteitsvlees verrichten wij ook vele andere diensten. Zo kan de slager zijn ingekochte vee bij ons laten slachten en op maat laten verwerken en verpakken. Ook zijn wij SKAL-gecertificeerd. Dat wil zeggen dat wij biologische dieren op een aparte lijn mogen slachten en verwerken voor biologische slagers. Tevens zijn wij een erkend leerbedrijf voor de Slagers Vak Opleiding (SVO).
© Kroon Vlees. Realisatie: Internetbureau Praes.